Een conceptuele shoot, wat is dat?
Ontdek in deze blog wat een conceptuele shoot inhoudt: van moodboard tot epische set. Samen brengen we jouw unieke verhaal tot leven en tillen we jouw branding naar een hoger niveau!
Food fotografie, het water loopt je al in de mond als je er naar kijkt! De kijker de foto’s laten proeven met het oog door te spelen met de compositie, kleuren, de verschillende texturen en niet te vergeten de belichting. Een van mijn favoriete, maar tegelijkertijd ook een van de meest uitdagende technieken is: Single light food fotografie. De afgelopen tijd heb ik volop met deze techniek gespeeld, dus deel ik graag mijn tips & tricks met jullie.
Bij Single flash food fotografie geldt de uitspraak ‘Less is more’, het draait echt om eenvoud en controle over de verlichting, de setting en jouw camera. Met slechts één lichtbron kun je een vintage achtige sfeer met een rauw randje neerzetten. Je gaat echt spelen met het contrast en de schaduwen doordat je flitst met hard licht, dit is soms moeilijk te bereiken met complexere lichtopstellingen.
Of je nou net begint met fotografie of al een ervaren fotograaf bent die graag tips wil krijgen over instellingen voor de beste kiekjes, dan ben je hier op het juiste adres! Ik leg jou namelijk graag uit welke instellingen en apparatuur ik zelf gebruik bij foodfotografie. Tijdens het fotograferen van verschillende culinaire hoogstandjes, gebruik ik een strobe flash van Godox , namelijk de DP400. Dit is echt een super beginners lamp waar ik heel veel mee werk. Bovenop deze lamp heb ik de reflector kap ‘(naam kap)’ zitten.
Om een goede foto te schieten, moeten de settings van de camera natuurlijk ook goed staan. Als ik eten fotografeer, dan staat mijn iso tussen de 100/400. Met deze iso instellingen kun je ook spelen om zo meer of juist minder contrast te krijgen tussen het object en de achtergrond. Verder staat mijn diafragma tussen de f11-16 ingesteld. Dat is redelijk hoog, maar ik zet liever de flits iets harder dan dat ik de diafragma omlaag haal. Probeer hier voor jezelf vooral mee te spelen om er zo achter te komen wat voor jou het fijnste werkt. Tot slot staat de Shutter speed, ook wel sluitertijd altijd tussen de 200 en 250 ingesteld. Om jullie het wiel niet opnieuw uit te laten vinden heb ik een foto gemaakt van mijn gebruikte instellingen.
Hopelijk kunnen jullie wat met deze tips en komen er toffe foto’s uit!
Mocht je er toch niet helemaal uitkomen en heb je nog vragen of andere tips nodig, neem dan vooral contact met mij op!
Een goede foto maak je natuurlijk niet alleen door de apparatuur en instellingen op jouw camera, dat is pas de helft. De tweede helft tot ‘het perfecte plaatje’ is de compositie en styling van de foto. Om de juiste setting en sfeer te creëren, speel ik graag met verschillende hoogtes en props op set. Ik zorg er altijd voor dat het eten zo is geplaatst dat de tafel vol lijkt. In mijn laatste shoot maakte ik gebruik van kopjes die ik ondersteboven had gezet, om zo verschillende hoogtes te creëren. Door het verschil in hoogtes van het eten en hiermee te spelen, kan je ervoor zorgen dat jouw onderwerp meer naar voren komt op de foto. Alles zo plat op een tafel zetten vind ik persoonlijk minder mooi. Ik hou ervan om te spelen met zowel het eten als het licht.
Want verlichting kan veel doen voor de sfeer in jouw foto. Om juiste setting en sfeer te creëren, zet ik mijn lamp vaak op 45 graden en wat hoger van het eten af. Als deze set-up dan eenmaal staat dan kan je beginnen met het leukste gedeelte van de shoot, het spelen met licht! Persoonlijk hou ik wel van een harde flits, omdat dat een schaduwspel creëert met het eten en de achtergrond. Mocht je liever iets zachter licht willen, dan kan je bijvoorbeeld ook een softbox gebruiken. Zo krijg je minder harde schaduwen en zorg je voor meer daglicht op de foto’s. Dit gebruik ik zelf ook wel eens bij eten, maar toch pak ik altijd weer terug naar het harde licht, want dat is toch wel echt mijn ding. Dit is echt een fijne manier om zowel op locatie als in de studio te gebruiken.
Is jouw restaurant klaar voor fotografie die het water in de mond doet lopen? Met single flash foodfotografie kun je jouw gerechten nét dat rauwe randje en onweerstaanbare sfeer meegeven. Heb je vragen of wil je samen jouw culinaire creaties in de spotlight zetten? Laat van je horen! Ik help je graag om van jouw foto’s echte smaakmakers te maken.
Ik zit eraan te denken om binnenkort een cursus Food fotografie met flitsen te geven. Het idee is er en ik ben het nog aan het uitwerken, maar wil jij net zoals ik dit soort foto’s maken? Zet jezelf dan op de interesselijst!
Ontdek in deze blog wat een conceptuele shoot inhoudt: van moodboard tot epische set. Samen brengen we jouw unieke verhaal tot leven en tillen we jouw branding naar een hoger niveau!
“Een shoot met Vera is ontzettend speciaal en bijzonder. Niet alleen omdat ze je volledig jezelf kan laten voelen in een hele korte tijd (wow), maar ook omdat je samen op een creatieve reis gaat.
En een leuke achtbaan is het zeker! Vera is super goed in een omgeving met je bouwen waar niks te gek of raar is. Waar elke emotie de ruimte heeft en je heerlijk mee kan varen op het creatieve proces van een getalenteerde fotografe met een goeie playlist.
Als je op zoek bent naar een set portretten waar iemand echt oog voor je heeft, en jou vastlegt op een manier die je écht zelden ziet op foto’s dan moet je zeker een afspraak bij Studio Vérus maken.”